Vegetariáni a vegani

Vegetariáni nekonzumují maso, nebo jen určité typy masa. Vegani nejedí žádné živočišné výrobky. Je tento styl výživy zdravý?

Vegetariánství je způsob stravování, kdy jedinec odmítá určitou živočišnou potravu.
Vegetariáni se dělí na několik podskupin podle toho, které živočišné produkty odmítají.

  • Semivegetariáni – nejedí pouze červené maso, tj. hovězí, skopové, vepřové, zvěřinu. Jedí ryby, někteří i drůbež, konzumují také  mléko, mléčné výrobky a  vejce.
  • Pesco-vegetariáni – nejedí žádné maso mimo ryb. Ze živočišných potravin konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce.
  • Lakto-ovo vegetariáni – nejedí žádné maso ani ryby. Konzumují mléko, mléčné výrobky a vejce. Tato forma vegetariánství je v současné době v západních státech světa nejrozšířenější.
  • Lakto-vegetariáni – nejedí maso, ryby ani vejce. Ze živočišných potravin konzumují pouze mléko a  mléčné výrobky.
  • Vegani – přísní vegetariáni, nejedí žádné živočišné potraviny – veškeré druhy masa, ryby,  mléko, mléčné výrobky ani vejce.  Někteří z nich nejedí dokonce ani včelí med. Jejich strava se skládá z obilovin, ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin.
  • Frutariáni – nejedí žádné živočišné potraviny - maso, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce, nejedí ani luštěniny a obiloviny. Konzumují jen čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, med a olivový olej.

Vegetariáni i vegani také často odmítají oblečení ze zvířete, které bylo zabito pro oděvní průmysl.

Vegetariánem se člověk stává z mnoha důvodů:

  • je to určitý životní styl, jehož stoupenci žijí velmi zdravě, nekouří, nepijí alkohol
  • psychologické důvody
  • etnické
  • finanční
  • náboženské

Celkem článků 6