Výhody vegetariánské stravy

Zdroj: Isifa/Thinkstock
Vynechání masa ze stravovacích návyků a přechod na vegetariánskou stravu může mít nečekané zdravotní výhody. Alespoň to ukázala rozsáhlá studie, která sledovala 45 000 vegetariánů i nevegetariánů po dobu 11 let. Během té doby 169 lidí zemřelo z důvodů srdečních příhod a 1066 potřebovalo nemocniční léčbu. Většina postižených byla ze skupiny “pojídačů masa”.

Redukce hmotnosti

Méně tuku a více vlákniny zřejmě stojí za faktem, že po přechodu na vegetariánskou stravu se v průměru ztrácí 10 % hmotnosti a příznivě se mění BMI (index poměru hmotnosti k výšce).

Lepší trávení

Vláknina obsažená v rostlinné stravě je základem pro to, aby se tělo zbavilo dobře všech nepotřebných zbytků. Živočišná strava vlákninu neobsahuje, přispívá k zácpě a hnilobným procesům ve střevech, zvyšuje kolonie škodlivých bakterií.

Zdravější srdce

Vláknina také redukuje cholesterol. Kromě toho rostliny žádný cholesterol neobsahují. Vegetariáni proto mají v průměru výrazně nižší hladiny cholesterolu a také nižší krevní tlak. Výsledkem toho je o 20-40 % snížené riziko srdečních onemocnění a o 30 -60 % nižší riziko mozkových příhod. Vegetariáni mají o 34 % menší riziko, že zemřou na srdeční infarkt než ti, co jedí maso.

Zpomalení stárnutí

Rostlinná strava obsahuje velké množství antioxidantů. Ty dokážou bojovat proti poškozování buněk působením volných radikálů, které do těla dostáváme mimo jiné prefabrikovanou stravou a znečištěným prostředím nebo také stresem.

Dostatek čerstvé stravy s vysokým množstvím antioxidantů dokáže naše biologické hodiny zpomalit.

Menší riziko rakoviny

Vegetariáni mají o 40 % menší riziko výskytu rakoviny. Jaké je vysvětlení? Vegetariáni bývají štíhlejší a obezita je rizikovým faktorem pro vznik rakoviny.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, tedy vegetariánská strava, významně snižují riziko kolorektálního karcinomu.

Stravování založené na vysokém příjmu tuků a živočišných bílkovin riziko rakoviny zvyšuje, tento vliv je výrazný především u karcinomu prsu.

Méně toxické tělo

Přestože se ani rostlinné stravě toxické látky nevyhnou (pozor na plísně!), přeci jen živočichové koncentrují ve svých tkáních a mléce mnohem větší množství toxických látek.

Ryby například obsahují alarmující množství rtuti, 95 % dioxinů získáváme z masa a mléčných výrobků. Maso obsahuje vysoké množství pesticidů, antibiotik i hormonů.

Výhody převažují

Stále více se ukazuje, že vegetariánství může mít více výhod než nevýhod. Zvláště dnes, kdy je maso plné zakázaných antibiotik a dalších nežádoucích látek.

Pokud začneme dobře plánovat přechod na vegetariánskou stravu a budeme-li se snažit o zachování všech nutričních komponent nutných pro naše tělo, můžeme nalézt cestu k lepšímu zdraví i štíhlejšímu tělu.

Výhody vegetariánské stravy patří do témat
  • Odmítání masa Michal Č. 23.08.2013 18:22:04

    Myslím že je to pouze přechodný trend....evolučně by člověk nikdy nedosáhl takové velikosti mozku bez masa....člověk by nebyl člověkem kdyby nejedl maso....bez živočišných bílkovin ten mozek prostě nenaroste....nejíst maso znamená popření sebe sama jako člověka..tam bude spíš problém uvědomění si sama sebe...myslím tudíž že když budu býložravá opička s mozkem velikosti nezralého rajčete,to zelí mi bude stačit... a budu si spokojeně skákat po stromech, nehledě na to,že na potomky to může mít stejné důsledky jako kouření nebo alkoholismus....takže zdravě ano....ale s rozumem...

    • Re: Odmítání masa Renata 04.03.2016 16:53:50

      Vegetarinství rozhodně není přechodný trend, bylo známé už z dávných dob a je známé , že spousta filozofů byla vegany a vegetariány a o těch se rozhodně nedá říct, že by měli "opičí mozečky". Vegetariánství a veganství může srovnávat s kouřením a alkoholismen jenom ten, kdo o tom vůbec nic neví a asi ani nechce vědět, takže nechápu, proč jste se do téhle diskuse zapojil.

  • Pavel C., 09.06.2015 15:24:15

    S přítelkyní jsme ze zdravé výživy přešli na vegetariánství před dvěma lety a mohu říci, že lituji, že se tak nestalo již dříve. Vegetariánská kuchyně je mnohem bohatší, než to české UHO + mrtvola. Je to jen jiný způsob života, místo oblbující TV si musíte uvařit, ale to fajn, když k tomu přidáte domácí zahrádku není co řešit. Není to pro líné a hloupé tvory, kterých po této kouli žel chodí stále více.

  • vcelicka 24.10.2014 10:58:26

    Opět diskuse plná zabedněných masožravců . Snad Vám to jednoho dne dojde...:)

  • neni pro kazdeho Sabina 25.10.2013 18:07:27

    bohuzel vsak musim rici, ze vegetarianstvi,ackoliv se jedna o docela zdravy zpusob zivota, neni vhodny pro kazdeho. Ani pro me neni vhodne...ale je to volba kazdeho z nas,jak se bude stravovat. Nezatracuju vegetariany ale bohuzel od nich jsme my, jak s oblibou rikaji,masozravci zatracovani. Ale meli by jsme se naucit tolerovat jeden druheho...

  • Byznys Michaela 12.08.2013 12:34:24

    Dobrý den,
    zabývám se obchodem a nyní hledám nové ambiciozní obchodnice/ky, kteří mají touhu na sobě pracovat, vzdělávat se a to vše pro své vize, sny a cíle. Na zkušenostech nezáleží, stačí jen touha. Na základě zkušeností přijímám jen vegetariány a vegany. Kontaktní tel. 602 473 776

  • Reakce Jaroslav Doffek 08.07.2013 10:49:46

    Dobrý den,nevím jestli je až tak zdravé veganstvi,někteři vědci nebo lékaři píšou tak jiní zas onak,pokud je maso špatné tak díky tomu jak se ta zvířata krmi a co jim vše majitele podávají..proč je zdravé srnči,jehněči..tato zvířata se stravují v čistém prostředi,tak je to i s pitnou vodou.a na závěr moje matka má 97 let ji málo zelenbiny a ovoce,ji dost sadla uškvařeného doma z bílého špeku a je soběstačna,byli tak i jeji rodiče..

  • Jít po příčině ! Pavel K 06.07.2013 08:50:27

    Důvodem toho, že maso je nezdravé je jeho "velkovýroba" a snaha o maximalizaci zisku a eleiminaci rizik. Krásně to ukázal poslední případ Polských kuřat. Holt potrvinový řetězec se uzavírá a tělo člověka je atakováno množstvím antibiotik a dalších svinstev nejen z masa, alei z té zdravé zeleniny a ovoce. Ta zelenina pouze nevstřebá tolik škodlivin jako právě maso ( krátká vegetační doba) a to především tuk z něj, kde s rozpoští spoutu právě škodlivých látek. Nicméně zvířata jsou krmena také intenzifikovanými jádry a zeleným krmením a jsou pouze koncentrátory škodlivin. Proto je zelenina nikoliv zdravá pro člověka, ale zdravější.

  • Ondřej T. 04.07.2013 12:23:07

    Ale no tak. Kapku tendenční, ne? Není to ani tak o mane/nemase jako spíš o životním stylu a o tom vařit pokud možno z čerstvých a dobrých surovin. Pokud bude někdo vegetarián a bude jíst prefabrikované potraviny plné "éček", tak to, že nejí maso mu pomůže možná až v poslední řadě. Jistě, to že nám nebude maso v břiše hnít tři dny vliv má, ale je to jen jeden z milionu faktorů a to, jakým způsobem, někdy až militantním, se světu podsouvá NEJEZTE MASO je už trochu hloupé.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Vegetariáni a vegani patří do témat

Adresář

Diskutujte na téma Vegetariáni a vegani

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku